Ecologische renovatie
Ecologische renovatie
Ecologische renovatie
Ecologische renovatie
Ecologische renovatie
Ecologische renovatie

Ecologische renovatie

Een ambitieuze renovatie volgens de regels van de Trias Energetica, dat is in het kort de renovatie van de eigen woning te Antwerpen. Het betreft eigenlijk een appartementsgebouw met 3 wooneenheden. De bovenste appartementen blijven verhuurd terwijl de onderste grondig wordt gerenoveerd. De bestaande indeling wordt nauwelijks behouden, maar de gesloopte materialen worden wél, in de mate van het mogelijke, gerecupereerd. De eiken parket wordt een tafel, de bakstenen worden gekuist en gebruikt om nieuwe binnen- en buitenmuren op te metsen, de spoelbak van de wc wordt herbruikt, …

Het nachtgedeelte, op het onderste niveau, wordt met bijna een meter uitgediept om voldoende binnenhoogte te verkrijgen. Er wordt naar gestreefd om zoveel mogelijk ruimtes rechtstreeks van daglicht te voorzien. Daarom krijgt de badkamer, net als de 3 slaapkamers een groot raam. Om dezelfde reden wordt de nachthal uitgerust met solatubes die het zonlicht naar binnen weerkaatsen.

De aparte kamers op het gelijkvloerse niveau worden samengevoegd tot één ruimte. Deze blijft evenwel opdeelbaar door middel van schuifwanden en gordijnen. Dit om flexibel te kunnen inspelen op de gewenste graad van privacy en schaal. Het buro-gedeelte vooraan kan zo eenvoudig worden afgeschermd van de rest van de ruimte. Ook de zit- en eetruimte kan worden verkleind, zodat een andere, meer intieme sfeer, kan worden bekomen.

Niet enkel de buitenmuren worden degelijk geïsoleerd (met 16cm hennep-isolatie achter een houten lattenwerk enerzijdes en een gevelbepleistering op 12cm houtwolisolatie anderzijds), ook de daken worden onder handen genomen en krijgen 20cm houtwolisolatie onder een EPDM-dakdichting. De vloeren van de onderste verdieping krijgen 15cm houtwol- of kurkisolatie. Deze van het gelijkvloers 6cm. Overal wordt er vloerverwarming voorzien, aangesloten op een warmtepomp. Voor het buitenschrijnwerk wordt er gekozen voor hout, enkel de schuifvouwwand in de achtergevel – naar het terras – wordt in aluminium uitgevoerd (owv garanties). Om de ruimtes goed en correct te kunnen ventileren, wordt er een ventilatiesysteem (D) geplaatst met een warmtewisselaar.

Al het (nieuwe) hout dat wordt gebruikt, is FSC-gelabeld. PUR-isolatie, PUR-schuim en andere synthetische (isolatie-) materialen worden van de werf geweerd. Voor ondergrondse en drukvaste isolatie wordt gekozen voor cellenglasisolatie en cellenbeton. Alle sanitaire afvoeren zijn in PP. PVC komt niet in aanmerking als bouwmateriaal.

Zoals gezegd: Een ambitieuze, maar gezonde, ecologische én haalbare renovatie!

Comments are closed.