Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis
Mundo Digitalis

Mundo Digitalis

Het project betreft het verbouwen van een magazijn tot een kantoor. De voorbouw, reeds ingericht en gebruikt als kantoor, valt grotendeels buiten de opdracht. De hoofdfocus ligt op de volledige reconversie van de achterbouw. Deze is rechthoekig van vorm en heeft een oppervlakte van ca 170m². De bouwheer vroeg om het magazijn om te vormen tot een co-working space voor 20 personen, met een vergaderzaal voor minstens acht personen, de nodige sanitaire voorzieningen, een receptie met wachthoek en een aantal informele vergaderhoeken. Een veeleisend programma voor een beperkte oppervlakte. Daarbij komt de vraag om alles behalve een klassieke kantoorsfeer te scheppen. De inrichting van het kantoor moet eerder de sfeer van een gezellige leefruimte uitademen, en niet deze van een strakke, kille werkplek. Een bijkomende moeilijkheid is de beperkte mogelijkheid om ramen te voorzien en zonlicht binnen te brengen. In de bestaande toestand wordt het zonlicht voornamelijk via de daklichten binnen gelaten. Het is niet interessant om deze integraal te behouden, omdat rechtstreeks invallend zonlicht zoveel mogelijk moet beperkt worden (owv reflectie op computerschermen). Om voldoende natuurlijk licht binnen te brengen, worden er twee grote muurdoorbraken gemaakt en worden de daklichten omgevormd tot grote dakkappen, waarvan er twee naar het noorden worden gericht en één naar het zuiden (op die manier wordt er ook voldoende licht binnen getrokken ter hoogte van de voorbouw). Er wordt ook een inkomsas in houtskelet opgetrokken. Alles wordt afdoende en zoveel mogelijk langs de buitenzijde geïsoleerd met ecologisch verantwoorde materialen. De aanleg van een groendak wordt in overweging genomen. Het oorspronkelijke idee om een verticale geveltuin te plaatsen moet nog verder bekeken worden, ondermeer naar duurzaamheid, onderhoud en financiële haalbaarheid. Het kantoor zal enerzijds verwarmd worden dmv de oude radiatoren en anderzijds via het ventilatiesysteem met warmtewisselaar. Er wordt geen airco voorzien. Om in warme periodes te koelen, kunnen de daklichten geopend worden om zo de warme lucht af te voeren (free cooling). Ook de verharde parkeerruimte wordt aangepast. De parkeerplaatsen zelf worden aangelegd in grasdals. De rijweg wordt, na het plaatsen van een regenwaterput tbv de regenwaterrecuperatie voor de wc’s, heraangelegd in de originele betonklinkers.

Comments are closed.