Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis
Renovatie Herenhuis

Renovatie Herenhuis

De opdrachtgevers kochten dit gebouw op Het Zuid in Antwerpen als een kantoorgebouwtje. De opzet was om het opnieuw om te vormen tot een woning en te herstellen in zijn historische waarde en dit in combinatie met een hedendaags wooncomfort en moderne contrasten.

De achterbouw, die de tuin danig inperkte, werd verwijderd en de brute achtergevel werd op een energiebesparende manier afgewerkt. Er werd gekozen om de uiterste gevel te bekleden met padoek. De terugspringende gevel werd contrasterend met een witte crepi afgewerkt.

Omdat de tuin erg beperkt is qua afmetingen en tevens noord geörienteerd, werd ervoor gekozen om een groot terras op de eerste verdieping aan te leggen en bijkomend een zonneterras op de bovenste verdieping. Om het groot terras met de tuin te kunnen verbinden met een lange stalen trap, diende eerst het terras te worden uitgebreid met een schuine overloop. Hierdoor ontstaat er een kleine luifel die als een schijf de achtergevel in 2 delen splitst. Deze “schijf”, wordt samen met trap en balustrade, in het zwart afgewerkt om het contrast te verhogen.

De keukenruimte – achteraan de woning – werd volledig opnieuw opgebouwd en zorgt met het strakke meubilair en de gietvloer een fijn contrast met de brute binnen- en tuinmuren.

Quasi alle historische elementen die gerecupereerd konden worden, werden behouden. Gaande van de prachtige plafonds en indrukwekkende mozaïekvloer, tot de oude binnendeuren en de statige houten trap. Waar mogelijk worden de oude vloeren in ere hersteld. Een oud binnendeurgeheel met 4 glazen vleugels werd ingebouwd tussen de hoofdslaapkamer en de badkamer, wat resulteert in een mooi doorzicht en – opnieuw – fijne contrasten tussen hedendaags/modern en historisch.

Comments are closed.