Schuine uitbreiding
Schuine uitbreiding
Schuine uitbreiding
Schuine uitbreiding
Schuine uitbreiding
Schuine uitbreiding

Schuine uitbreiding

 

Door gezinsuitbreiding werd de bestaande keuken met eethoek, achteraan de woning, te klein. Uitbreiden door er simpelweg een veranda achter te plaatsen was geen optie voor de opdrachtgever. Er moest een volwaardige ruimte bij worden gecreëerd. Door de banale voorbouw leek het in eerste instantie niet evident om een mooie aansluiting te maken tussen bestaand en nieuw. Uiteindelijk bleek het de beste optie om de aanbouw onder een lichte hoek te plaatsen ten opzichte van de voorbouw, zowel in grondplan als in aanzicht, en deze te bekleden met lichtbeige vezelcementplaten. Enkel op deze manier werd het contrast met de voorbouw voldoende groot om aanvaardbaar te zijn. De ganse aanbouw werd volgens deze schuining ingericht, zodat ook binnenin de lichte verdraaiing merkbaar is. Hetzij subtiel.

Met een noord-gerichte tuin was de oriëntatie niet optimaal om de achtergevel van een groot glasvlak te voorzien. Om dit te compenseren werd in de westgevel ook een raam geplaatst, om alsnog – avondlijke – zonnewarmte en zonlicht op te vangen.

De bijbouw is een houtskelet met houtwolisolatie tussen de dakbalken. Bijgevolg werd de nodige aandacht besteed aan het correct plaatsen van het dampscherm, hetgeen zeer belangrijk is bij de gekozen dakopbouw. Het dakvlak werd waterdicht gemaakt met EPDM.

De opzet was geenszins om een ecologische project te verwezenlijken, maar uiteindelijk werden er toch een aantal ecologische keuzes gemaakt. Niet zozeer omwille van het ecologische karakter, maar omwille van comforteisen.  Zo werd er o.a. voor dakisolatie uit houtwol gekozen om in de zomer de zonnewarmte te bufferen.

Comments are closed.