Uitbreiding in hout
Uitbreiding in hout
Uitbreiding in hout
Uitbreiding in hout
Uitbreiding in hout
Uitbreiding in hout
Uitbreiding in hout

Uitbreiding in hout

Een nieuwe (ecologische) woning, een nieuwe (ecologische) thuis. De opdrachtgevers, die tot voor kort op één van de weinige volledig ecologische appartementen in Antwerpen woonden, kochten recentelijk zijn grootouderlijk huis in Schilde. Een tweewoonst, klein en spierwit. Met al 1 dochter flink op de benen en een volgende baby nog in de buik, was de vraag om het comfortniveau van de bestaande woning (opgetrokken in de jaren ’50) te verhogen en een uitbreiding van ca 50m² te voorzien voor extra leefuimte en slaapkamers. Het ecologische aspect was een evidentie.

Het ontwerp omvat het vrijmaken van de bestaande gelijkvloerse ruimte, waar alle tussenmuren worden weggenomen. De bestaande achterbouw zal volledig worden gesloopt en worden vervangen door een nieuwe, kwalitatievere en kleinere versie. Dit om de bouwdiepte te beperken. Ter hoogte van de vrije zijgevel zal een aanbouw in houtskelet worden gerealiseerd van 2 verdiepingen hoog. De vorm van de aanbouw is een onregelmatige rechthoek. Aan de straatzijde is de aanbouw smaller dan achteraan. Deze vorm was de beste oplossing voor het programma van eisen. Aan de voorzijde bevinden zich de buro-ruimte (niveau 0) en de kinderslaapkamer (niveau +1). Achteraan bevinden zich de leefruimte (niv. 0) en de slaapkamer van de ouders (niv. +1). De indeling op de verdieping van de hoofdbouw wordt zoveel mogelijk behouden, maar vraagt toch om een kleine reorganisatie. Zo wordt er een badkamer voorzien in een voormalige slaapkamer, komt er een toiletruimte in de nachthal en worden 2 kleine, onaangename slaapkamers omgevormd tot 1 aangename slaapruimte.

Zowel de gehele aanbouw (muren en dak) als de bestaande dakconstructie zullen volledig met cellulosevlokken worden geïsoleerd. De hoofdbouw zal aan de buitenzijde worden afgewerkt met een crepi op isolatie. Dit geeft een mooi contrast met het houten latwerk (thermowood) van de gevels van de aanbouw.

Het gelijkvloers zal volledig verwarmd worden met vloerverwarming, terwijl de verdieping met klassieke radiatoren zal worden opgewarmd. Er werd voor deze optie gekozen om de ingrepen – en dus ook de kostprijs – te beperken. De mogelijkheid om de verwarming met een warmtepomp (sondering) uit te voeren wordt nog onderzocht.

Trackbacks for this post

  1. Huisje-tuintje-Beestje | resaarcle

Comments are now closed for this article.