7 Tips: Ecologisch & duurzaam (ver)bouwen

1 Renoveer!

Renoveer in plaats van nieuw te bouwen. Bouwen gaat quasi altijd gepaard met het innemen van onbebouwde ruimte. Vlaanderen telt hoe langer hoe minder groene, open ruimte. Aangezien de overheid nog steeds de ene na de andere verkaveling toelaat, is het aan de mensen om een duurzame keuze te maken. Bij renovatie hergebruik je zowel materialen als structuren en claim je geen open ruimte die zowel gegeerd als broodnodig is voor een leefbare wereld.

2 Recupereer!

Ook als je bovenstaande tip niet hebt gevolgd, is recupereren nuttig. Het hergebruiken van oude materialen geeft een extra dimensie aan je woning én verlaagt de milieu-impact. Recupereren of recycleren van materialen is de eenvoudigste manier om een positieve invloed uit te oefenen op het milieu. Al wat niet moet worden weggegooid, moet vervolgens ook niet opnieuw worden gefabriceerd! Twee vliegen in één klap. Én je woning oogt menselijker, gezelliger en leefbaarder.

3 Isoleer!

Als je een beperkt budget hebt en je wilt toch een nuttig en langdurig effect creëren, opteer dan voor (dak)isolatie. Het isoleren van het dak heeft het meeste impact op het energieverlies van een gebouw. Zo heb je minder energie nodig om je woning te verwarmen. Dit resulteert in winst in je geldbeugel én voor het milieu. Een mooi neveneffect.

4 Gebruik uitsluitend gelabeld hout!

Zowel FSC als PEFC zijn alom tegenwoordige labels voor duurzaam hout. Dit hout is tegenwoordig nauwelijks duurder dan niet-gelabeld hout, maar is wel op een duurzame wijze gewonnen, met respect voor natuur, dier, mens en toekomst.

5 Gebruik geen PUR!

Het is altijd gemakkelijk om te zeggen wat je niet mag doen en veel moeilijker om te zeggen wat je wel mag/moet doen. PUR (polyurethaan) is hier een mooi voorbeeld van. PUR is een kunststof die zeer frequent wordt aangewend in de bouwwereld voor de goede isolerende eigenschappen en de eenvoudige verwerkbaarheid. Maar de chemische samenstelling van het product is niet zo voorbeeldig. PUR wordt zéér frequent toegepast als vloerisolatie (gespoten schuim) en erg veel toegepast om kieren en spleten op te vullen. Alternatieven zijn niet altijd even voor de hand liggend.

6 Denk aan de kleintjes!

En dat is dan letterlijk bedoeld. Kinderen zijn de toekomst en de toekomst is voor uw kinderen. De wereld die wij hier en nu creëren, zullen onze kinderen van ons erven. We kunnen er dus maar beter voor zorgen dat we ze iets mooi en gezond meegeven. Laat in uw keuze dus niet enkel het financiële aspect meetellen, maar ook de impact van uw keuze op het milieu.

7 Wees kritisch!

Groen verkoopt, dus springt iedereen mee op de kar. Ook producenten van niet-ecologische producten die plots beweren een ecologisch product aan te bieden. Als er aardolie nodig is om een product te maken, is het niet ecologisch. Anderzijds bestaan er soms geen kwaliteitsvolle alternatieven en ben je verplicht om te kiezen voor een “ongezond” alternatief. Probeer dan steeds voor het minst schadelijke alternatief te kiezen.

-Wouter Leenders- 

logo_susta.be_